Deeltijd of voltijd HBO-studie

Deeltijd of voltijd HBO-studie

Vanaf het studiejaar 2001-2002 is het hoger onderwijs begonnen met de stapsgewijze invoering van de bachelor-masterstructuur. Dit is gedaan naar aanleiding van afspraken, gemaakt door 29 Europese landen, om te komen tot internationaal vergelijkbare niveaus binnen het hoger onderwijs. Sinds 2002 valt iedereen onder de bachelor-masterstructuur.

Bachelor-masterstructuur

De invoering van de bachelor-masterstructuur heeft voor de opleiding tot AA-Accountant geleid tot een vertaling van de huidige vierjarige opleiding van een bachelor- en een masteropleiding. De bacheloropleiding is een deeltijd opleiding en duurt 2 jaar. Daar de masteropleiding een deeltijdopleiding is kun je deze combineren met de praktijkopleiding waardoor de totale duur van de opleiding uitkomt op minimaal 7 jaar. Als je voor een HBO voltijd of duale opleiding accountancy gaat ben je minimaal 4 jaar kwijt om je diploma te behalen. Ga je daarna nog door voor een Master dan duurt je Pre Master een half tot een heel jaar en daarna volg je nog een jaar de master opleiding. 

Deeltijd en duale hbo-studie

Er zijn tal van hogescholen door het hele land waar je in deeltijd en/of duaal de opleiding Accountancy en Bedrijfseconomie kunt volgen.

Bij een deeltijdopleiding combineer je werken en studeren. Het werk hoeft hierbij geen relatie met je studie te hebben. Bij een duale opleiding combineer je ook werk en studeren maar in deze variant moet er een directe relatie zijn tussen je studie en het werk. Een duale opleiding duurt ongeveer 4,5 jaar voor een Bachelor of Science. daarna heb je nog 2 jaar nodig om je Master of Science in Accountancy te behalen.

Na de bachelor

Afhankelijk van de afgeronde bacheloropleiding zal deze post-bachelor anderhalf jaar duren. Met een bachelor AC hoeft er geen schakeljaar worden gevolgd en duurt de post-bachelor ook anderhalf jaar.

Heb je ervoor gekozen eerst een brede, economisch gerichte hbo-opleiding, bijvoorbeeld een Bachelor BE of SPD, te volgen dan kun je na afronding hiervan via een schakeljaar instromen en duurt het post-bachelor gedeelte een jaar langer.

Tijdens het post-bachelor gedeelte is een combinatie met de praktijk-opleiding de meest voor de handliggende, aangezien de totale studieduur hierdoor verkort wordt.

Terug naar overzicht

Categoriën

aa-worden.nl.nl 2017 2024 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid | Veelgestelde Vragen |