Veelgestelde vragen

Op deze pagina kom je alles te weten wat jij je altijd al afvroeg over accountancy. Dit doen wij omdat wij je graag via deze site zo volledig mogelijk informeren. Mocht je nog vragen hebben, kijk dan even bij deze veel gestelde vragen. Mocht jouw vraag hier nu niet bij staan, dan kun je ook zelf een vraag stellen, die je per mail beantwoord krijgt.

Veelgestelde vragen:

  • Wat doet een AA-Accountant nou eigenlijk?
  • Wat is beter: eerst studeren of meteen werken en leren?
  • Wat maakt AA-Accountant zijn nou zo leuk?
  • Wat zijn belangrijke eigenschappen van een AA-Accountant?
  • Is er maar één soort accountant?
  • Stel, je bent AA-Accountant. Kun je dan ook nog iets anders gaan doen?
  • Hoe ziet je loopbaan eruit?

Wat doet een AA-Accountant nou eigenlijk?

De AA-Accountant is een onafhankelijke, betrouwbare en in het midden- en kleinbedrijf gespecialiseerde accountant, die ondernemingen ondersteunt bij het voeren va nde administratie, het samenstellen van de jaarrekening, die jaarrekeningen beoordeelt of controleert en vervolgens een verklaring afgeeft. Een verklaring die ondernemers het zaken doen aanzienlijk makkelijker maakt. Die, door een AA-Accountant afgegeven, verklaring legt namelijk extra gewicht in de schaal bij bijvoorbeeld banken en leveranciers. Zo'n kleine of middelgrote onderneming steekt natuurlijk anders in elkaar dan een multinational. Daardoor ontstaat vaak een hechte en langdurige vertrouwensrelatie tussen ondernemer en AA-Accountant.

Ook voor advies over bedrijfseconomische, fiscale en juridische zaken en automatisering wenden ondernemers zich tot hun AA-Accountant. Bovendien betekent die specialisatie in kleine en middelgrote bedrijven dat een AA-Accountant overal komt. Bij de bakker op de hoek, het ICT-bedrijf op het industrieterrein, de kunstschilder, maar ook bij de populaire DJ.

Wat is beter: eerst studeren of meteen werken en leren?

Deze keuze is geheel aan jou. Zowel na HBO als na universiteit ga je via een post-HBO traject door voor de titel AA. In de laatste fase van je studie combineer je dat met een baan. Je kunt direct na de havo of het vwo ook kiezen voor het traject werken en leren. Dan werk je vier dagen voor een accountantskantoor en ga je één dag in de week naar school. Je verdient een salaris en daarnaast studeer je. Je combineert dus praktijk met theorie.

Wat maakt AA-Accountant zijn nou zo leuk?

Je verdiepen in cijfers en financiën is meer dan interessant. Je krijgt goed en diepgaand inzicht in het reilen en zeilen van bedrijven en instellingen. Je geeft adviezen op basis van je kennis, inzicht en ervaring. Als relatieve buitenstaander zie je vaak meer dan de directie zelf. En je komt bij de meest uiteenlopende bedrijven over de vloer. Daarbij werk je vaak in teamverband, maar je moet ook geheel zelfstandig kunnen opereren. Eenmaal AA-Accountant, zijn er veel mogelijkheden om door te groeien. En last-but-not-least: je verdient goed.

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een AA-Accountant?

Je hoeft geen berekeningen tot zes cijfers achter de komma uit je hoofd te doen. Maar affiniteit met cijfers is wel essentieel. En je moet het leuk vinden om je ergens in vast te bijten. Daarnaast moet je communicatief en flexibel ingesteld zijn, zelfstandig kunnen werken en graag met veel verschillende mensen omgaan.

Is er maar één soort accountant?

In Nederland bestaan er twee soorten accountants. De registeraccountants, die zich met name richten op de grote bedrijven, en de AA-Accountants, die zich met name richten op het midden- en kleinbedrijf.

Zowel de registeraccountant als de AA-Accountant is volledig bevoegd en verplicht lid van de respectievelijke beroepsorganisatie NIVRA cq NOvAA.

Stel, je bent AA-Accountant. Kun je dan ook nog iets anders gaan doen?

Dat kan altijd. Een loopbaan bij een accountantskantoor is een prima basis voor een carrière in het bedrijfsleven of bij de overheid. Daar bestaat veel behoefte aan de kennis en capaciteiten van accountants. Daarom zie je veel accountants in de functie van financieel directeur, manager of adviseur.

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?

Je doorloopt stap voor stap verschillende functies met steeds meer verantwoordelijkheid. Meestal werk je in een team samen met andere (assistant-)accountants. Een ervaren collega begeleidt je bij deze ontwikkeling. Samen spreek je de opdrachten door en bespreek je de resultaten. Na een paar jaar geef je zelf vaak leiding aan assistent-accountants. Je krijgt de cliënten die bij jou passen, omdat je merkt welke sector of welk type organisatie je leuk vindt. Na verloop van tijd kun je je eventueel gaan specialiseren of doorgroeien in de richting van management- of directiefuncties.

Categoriën

De laatste blogs
aa-worden.nl.nl 2017 2024 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid | Veelgestelde Vragen |